Qlik Sense Ders 22: Gruplama
Qlik Sense’te gruplama yapmak Tableau’daki kadar basit değil. Bunun için minik bir hesaplama yazmamız gerekiyor.
Wildmatch, match veya mixmatch fonksiyonlarını kullanarak veri kolonunun içindeki alan isimlerini aşağıdaki şekilde gruplayabiliriz.
Not: Gruplamak istediğimiz alanı şu harf ile başlayan, biten veya içinde şu harf, kelime geçen şeklinde kullanmak istiyorsak aşağıdaki ilk örnekte olduğu gibi ” * ” işaretini kullanmamız gerekir. ” * ” gibi özel işaretleri kullandığımızda ve büyük/küçük harf duyarlılığını göz önünde aldığımızda eşleştirmeyi yapmak için wildmatch fonksiyonundan yararlanırız. Eğer yalnızca büyük/küçük harf duyarlılığını göz önüne alacaksak mixmatch fonksiyonunu, sıradan eşleştirmeler için ise match fonksiyonunu tercih ederiz.
Wildmatch fonksiyonunu Kullanarak Gruplama
Kategori adlarını gruplayarak oluşturduğumuz yeni kategori boyutunda artık aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan veri alanları bulunacaktır.
=if(wildmatch([Kategori Adı],'Kadın*'),'Kadın Giyim', //Kadın ile başlayan if(wildmatch([Kategori Adı],'*Giysileri'),'Çocuk Giyim', if(wildmatch([Kategori Adı],'Erkek*'),'Erkek Giyim','Diğer')))
Sonuç
Mixmatch fonksiyonunu Kullanarak Gruplama
=if(mixmatch([Kategori Adı],'Bebek giysileri'),'Bebek Giysileri', if(mixmatch([Kategori Adı],'Çocuk Giysileri'),'Çocuk Giysileri','Diğer'))
Sonuç
Match fonksiyonunu Kullanarak Gruplama
=if(match([Kategori Adı],'Bebek Giysileri'),'Bebek Giysileri', if(match([Kategori Adı],'Çocuk Giysileri'),'Çocuk Giysileri','Diğer'))
Sonuç
Eğer bir boyut değil de hesaplama gruplamak istersek class fonksiyonunu kullanabiliriz.
Örneğin; Tutar bilgisini 100’er aralıklarla 20’den başlayacak şekilde ve ismine Ciro diyerek gruplandıralım.
=class([Tutar],100,'Ciro',20)
Sonuç
Bu şekilde basit ifadeler yazarak gruplamalarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.