Qlik Sense Ders 23: Zaman Analizleri
Bugün size Qlik Sense’teki -Tableau’da parametre olarak isimlendirdiğimiz- değişkenlerin (variable) kullanımından bahsedeceğim.
- Tableau’da zaman analizlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Qlik Sense’te satışlarımızın günlük, aylık ve yıllık gösterimini görelim.
Öncelikle en sol alttaki değişken işaretine tıklayarak (1) ve ardından Yeni oluştur diyerek (2) bir değişken yaratalım.
Değişkenin ismine Tarih diyerek içerisine kullanacağımız günlük, aylık veya yıllık ifadelerinden birini yazalım ve kalem işaretine tıklayarak kaydedelim. Buraya yazdığımız ifade default olarak dashboard’u görüntülediğimizde ortaya çıkan ifade olacak. Örnek; Day([Sipariş Tarihi])
Soldaki menüden Özel Nesneler -> Qlik Dashboard Bundle -> Variable input nesnesini ekrana sürükleyip bırakalım. Görünüş bölümündeki Genel kısmından başlığı kapatıp açabilirsiniz.
Variable kısmındaki Name için oluşturduğumuz değişken olan Tarih‘i; Show as için de Buttons‘u seçelim.
Values kısmına geldiğimizde Add Alternative diyerek günlük, aylık ve yıllık ifadelerimizi sırayla ekleyelim.
=Day([Sipariş Tarihi])
=Month([Sipariş Tarihi])
=Year([Sipariş Tarihi])
İfadelerimiz aşağıdaki şekilde görünecektir.
Örnek olarak çizgi grafiği eklemek için Grafikler -> Çizgi Grafiği ekrana sürükleyip bırakalım. Boyut olarak =$(Tarih) diyelim ve hesaplamamızı seçelim.
Bitti diyerek grafiğinizin son halini görüntüleyebilir ve değişken seçiminizi yapabiliriz.
Eğer script ile çalışıyorsanız değişkenleri arka tarafta da tanımlayabilirsiniz.
LOAD *, Month([Sipariş Tarihi]) as Ay, Year([Sipariş Tarihi]) as Yıl, Day([Sipariş Tarihi]) as Gün, MonthName([Sipariş Tarihi]) as AyYıl, 'Q'& Ceil(Month([Sipariş Tarihi])/3) as Çeyrek from blabla;
Tanımlamayı yaptıktan sonra Variable input‘taki Values kısmına değişken isimlerini eklememiz yeterlidir.
Not: Günü 1, 2, 3 gibi değil de 1/10/2020 şeklinde görmek isterseniz Date fonksiyonunu, ay ve yıl olarak 05/2020 şeklinde görmek isterseniz Date(monthstart([Sipariş Tarihi]), ‘MM-YYYY’) ifadesini kullanabilirsiniz.
Opsiyon 1: Bu ifadeleri grafiğinize alternatif boyut olarak ekleyebilir; dashboard’un son halini görüntülediğinizde grafik üzerinden boyutunuzu seçerek değiştirebilirsiniz.
Seçilen boyut bazında aşağıdaki şekilde çalışabilirsiniz.
Opsiyon 2: Yeni bir boyut yaratarak detaya in (drill down) oluşturabilir böylece grafik üzerinde tıklayarak gün bazına kadar inebilirsiniz.
Buradan konuyla ilgili videoyu izleyebilirsiniz.
Aşağıda görünen şekilde grafiğin üzerine tıklayarak ilgili tarihi seçtiğinizde sırasıyla yıl, ay ve günü görebilirsiniz.
Not: Sütun ve çizgi grafiklerde kullanabildiğimiz aşağıdaki özellik ile grafiğinizin üzerinde belirttiğiniz aralığa göre filtreleme yapabilirsiniz. Bunun için grafiğin sayısal veriler bulunan eksenine tıklayıp sağa veya sola çekmeniz yeterlidir.
Not 2: Buradan kopyala yapıştır yaptığınız hesaplamalar için bir hata ile karşılaşmanız durumunda öncelikle ‘ ‘ gibi işaretleri kontrol ediniz.