Qlik Sense Ders 58: Mapping
Mapping, alan değerlerini veya adlarını değiştirmek için kullanılan eşleme tablosunu oluşturmak için vardır.
Mapping tabloları;
- Çok hızlı çalışır.
- Script çalıştıktan sonra otomatik olarak silinir.
- İki adet kolon ile yazılır.
- Main tablosunun altında Applymap fonksiyonundan önce kullanılır. Sonradan farklı bir bölüme eklendiyse
işareti ile main tablosunun altına sürükleyip bırakabilirsiniz.
Mapping tablosuyla birlikte kullanılan Applymap fonksiyonu, ifadeyi önceden yüklenmiş eşleme tablosu ile eşleştirmek için kullanılır.
Örneğin, Id ve Personel Adı bilgisine sahip Personel adında bir inline tablo yaratalım ve oluşturacağımız tabloda Id bilgisi yer almazken Personel Adı ve sorumlu oldukları Şehir bilgisini gösterelim.
Map:
mapping LOAD *
Inline [
Id, Şehir
1, İstanbul
2, İzmir
3, Ankara ];
Personel: LOAD *, ApplyMap('Map', Id,'Diğer') As Şehir //ApplyMap(Mapping tablosunun adı, eşleştirilen alan adı, eşleşmeyen şehir adlarının yerine görünecek kelime) Inline [ Id, Personel Adı 1, Ali 2, Emel 3, Alya 4, Peri 5, Melissa 6, Doruk 7, Derya ]; Drop Field Id;
Burada Id’leri eşlemek için Applymap fonksiyonunu kullanırırız. Ardından Id’nin görünmesini istemediğimiz için Id bilgisini silebiliriz.
Mapping tablosu, script çalıştıktan sonra otomatik olarak silineceği için veri modelinde sadece Personel tablosunu görünür.

Kullanılan iki tabloda da 1, 2 ve 3 numaralı Id bilgileri ortak olduğundan tabloda Id ile eşleşen şehir adları görünürken kalan Id bilgilerine ait personellerin sorumlu olduğu şehir adları ‘Diğer’ olarak görünecektir.